Vergoeding

Vergoeding via je zorgverzekeraar, korting via strippenkaart, aftrek via aangifte Inkomsten Belasting?

Zorgverzekeraar
De meeste zorgverzekeraars vergoeden mijn individuele hulpverlening geheel of gedeeltelijk via de aanvullende verzekering (zeker niet vanuit de basisverzekering). Er zijn enkele uitzonderingen. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar of controleer zelf nauwkeurig je polisvoorwaarden! Verderop op deze webpagina vind je de informatie die je hiervoor nodig hebt.

Bij vergoeding vanuit de aanvullende verzekering geldt overigens geen eigen risico!

Korting bij geen vergoeding
Mensen die de hulp niet vergoed krijgen kunnen gebruik maken van een strippenkaart waardoor ze een minder hoog tarief betalen.

Mogelijke aftrek via aangifte Inkomsten Belasting
Mocht je de hulp niet vergoed krijgen dan kun je deze soms als medische kosten aftrekken bij de aangifte Inkomsten Belasting.

Psychosociale therapie – complementaire zorg/alternatieve zorg

De individuele sessies betreffen Psychosociale therapie (prestatiecode 24504) welke valt onder complementaire zorg/ alternatieve zorg. Voor je zorgverzekeraar is het belangrijk te weten dat ik lid ben van de NVPA en de RBCZ, beiden beroepsorganisaties. Dit staat dus op de declaratie vermeld. Wil je weten of je voor deze vorm van vergoeding in aanmerking komt kijk dan op het volgende overzicht van de beroepsorganisatie (NVPA). Let op: Je kunt aan dit overzicht geen rechten ontlenen. Ik voldoe aan de PLATO-eisen die door zorgverzekeraars gesteld wordt. Let op: ben je verzekerd bij Zorg en Zekerheid? Dan geldt voor jou een aangepast lager tarief. Neem hierover contact met mij op. Ga naar het vergoedingen overzicht Er zjn veel zorgverzekeraars die alleen een consult, een dubbel consult of kort consult vergoeden. Trainingen, webinars en andere producten uit de webwinkel worden niet vanzelfsprekend door de zorgverzekeraars vergoed. Vraag dit dus altijd even na bij je zorgverzekeraar. In sommige gevallen kun je een verzoek tot (gedeeltelijke) vergoeding indienen bij je werkgever of de uitkerende instantie. Dit dien je zelf aan te vragen.

Voordelen aanvullende verzekering

  • GEEN eigen risico
  • GEEN verwijzing huisarts nodig
  • GEEN Diagnose (DSM stoornis) nodig
  • GEEN verplichte melding van hulpvraag/ diagnose naar zorgverzekeraar
  • GEEN uitsluiting voor vergoeding van aanpassingsstoornissen, bijv. werkproblemen, relatieproblemen, rouwproblemen
  • GEEN uitsluiting voor vergoeding Mindfulnesstraining
  • GEEN maximum aantal vergoedingen

Lidmaatschappen en registraties

Ik ben basispsycholoog, dus afgestudeerd psycholoog aan de universiteit (WO) en heb geen verdere registraties. Ik ben lid van de volgende beroepsverenigingen. Je kunt bij deze organisaties ook terecht voor klacht- en tuchtrecht.

  • Het NVPA (Nederlands Verbond van Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen).
  • De RBCZ (Stichting Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg) en de TCZ (Tuchtrecht Complementaire Zorg).
  • De SCAG (Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen), de Geschillencommissie voor de Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen.
    grote-banner-nvpa-72dpi

informatie over Wkkgz en tuchtrecht

Als NVPA-therapeut houd ik me aan de klachtenregeling conform de nieuwe wetgeving Wkkgz, die vanaf 1 januari 2017 van kracht is. Ik ben aangesloten bij de Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG), die zorg draagt voor de klachten- en geschillenregeling. Voor de procedure bij een klacht kun je informatie vinden op de website van het NVPA (www.nvpa.org) onder het kopje ‘Voor cliënten’. Via het RBCZ-register ben ik onderhevig aan het tuchtrecht complementaire zorg (TCZ). Je kunt hier de cliëntfolder van de SCAG downloaden.  Download de folder