Waarom keren depressies terug? Het oertrauma.

Waarom keren depressies terug? Het oertrauma.
2 januari 2014 Marisa Evelo

Ondanks verschillende behandelwijzen keren depressies vaak terug. Waarom gebeurt dit? Waar zit de oorsprong? Hoe kun je insteken om hieraan te werken? Wat is de uitnodiging die hierin verpakt zit?

De reguliere aanpak bij een depressie

Voor de behandeling van een depressie kun je vanuit verschillende insteken te werk gaan. De huidige wetenschap doet dit veelal via het fysieke lichaam: Je krijgt medicatie gericht op een andere balans van bepaalde stoffen in je lichaam. Bij zeer ernstige vormen van depressie wordt ook elektroconvulsieve therapie (ECT) toegepast, ook wel elektroshock therapie genoemd. Deze vindt ook direct op het fysieke lichaam plaats.

Ook zijn er wetenschappelijk onderbouwde behandelwijzen die gericht zijn op meer inzicht in, en anders omgaan met je mentale en emotionele processen. Denk hierbij aan decognitieve gedragstherapie en de mindfulness training, een moderne variant binnen de cognitieve gedragstherapie.

Terugval bij depressie

Ondanks al deze verschillende behandelwijzen is er bij depressie een grote kans op terugval. De kans op terugval na een eerste depressie is circa 30%. Na een tweede depressie neemt deze kans toe tot 75% en voor personen met drie depressies is de kans ongeveer 90% dat zij opnieuw met een depressie geconfronteerd zullen worden (Bron: Wikipedia, lees meer). Dat is nogal wat. Zou er een oorsprong van een depressie kunnen zijn die buiten het fysieke, emotionele of mentale deel van je mens-zijn ligt?

Een andere insteek

Je kunt de depressie ook vanuit een andere insteek benaderen. De spirituele insteek. Het vertrekpunt hierbij is dat je als mens deel bent van je ziel en dat je ziel weer deel is van de Bron/God/het AL.

Ooit was alles één. Juist omdat alles één was, was er geen mogelijkheid tot reflectie. Daarom werd het proces gestart van het grote AL stukjes los te koppelen, zodat het AL zich kon reflecteren in deze meer losgekoppelde stukken en daarmee ervaring kon opdoen. Zichzelf tot expressie kon brengen. Dingen kon uitproberen. Kon spelen.

Moet je je voorstellen. Jouw grotere bewustzijn, jouw ziel is altijd verbonden geweest, één geweest met de Bron. Heeft altijd rond gewaard in dat grote bad aan bewustzijn. Een enorm bad van liefde en licht.
Dan op een dag bedenkt dat grote AL een spel te willen spelen en splitst delen van zichzelf af, die los mogen functioneren. Nieuwsgierig en enthousiast doe je mee aan dit nieuwe spel.
Na de eerste afsplitsing ontstaan er stukken bewustzijn, die niet langer midden in dat bad van liefde en licht ronddobberen. Maar op zichzelf staan, als eigen eenheid. Dat is een behoorlijke overgang.

Het oertrauma

Is je ziel helemaal losgekoppeld van de Bron? Nee, er lopen nog steeds levenslichtlijnen van de Bron naar je ziel. Maar dit is maar een fragment van wat het in oorsprong is geweest. Het verschil is enorm. Van het ene op het andere moment ben je van het AL in het alleen (lees: al-een). Je voelt je volledig op jezelf teruggeworpen. Uit dat bad van liefde en licht weg, ronddobberend in leegte.
Dit is voor velen de aanleiding tot het ontstaan van een oertrauma. Een trauma dat je kunt oplopen wanneer je ziel zich afsplitst van de Bron. Je komt in een spirituele shock terecht.

Een shock op zielenniveau

Een gewone shock (bijvoorbeeld na een ongeval) is een levensbedreigende situatie waarbij de druk in je bloedvaten is verlaagd, waardoor er niet voldoende bloed door je bloedvaten stroomt, wat maakt dat je vitale lichaamsfuncties niet meer goed kunnen werken (Bron: Wikipedia).

Door de afsplitsing van de Bron ben je met een ruime hoeveelheid levenslichtlijnen verbonden met die Bron. Er stroom echter veel minder levensenergie door je heen als toen je één was met de Bron. Dit verschil kan beleefd worden als een toestand van een spirituele shock, welke vervolgens als oertrauma in je wezen verankerd wordt.

Zoals ik eerder heb geschreven is de technische oorzaak van een depressie een verminderde doorvoer van levensenergie in je elektromagnetisch veld (de torus). Lees meer hierover in mijn artikel: ‘De depressie vanuit zielenperspectief, een eerste uiteenzetting’ Lees meer
De herinnering aan de verminderde doorvoer van levensenergie van de Bron naar jou als ziel en het daarbij opgelopen oertrauma kan in latere levens aanleiding zijn tot een depressie, of het kan een op zichzelf staande depressie versterken.

Soms is het oertrauma vanaf het begin van je leven actief, soms is het latent in je aanwezig. In het laatste geval kan het oertrauma getriggerd worden weer actief te zijn vanuit de verschillende lagen van je Zijn. Je ziel kan het activeren. Of gebeurtenissen in parallelle levens. Of gebeurtenissen in je huidige leven, zoals een depressie die ontstaat door een verlies. Eenmaal geactiveerd dooft het oertrauma zelden uit, waardoor je zonder ogenschijnlijke aanleiding terugkerende depressies krijgt.

Deze depressie(s) behandelen vanuit een ingrijpen op het fysieke, emotionele of mentale lichaam heeft op dit type depressie altijd maar kortdurend vat. Je hebt immers de dieper liggende oorzaak niet veranderd.

Het oertrauma, een uitnodiging tot heling

Ik kom deze vorm van depressie in mijn praktijk regelmatig tegen. Juist bij nieuwetijd-adolescenten en -volwassenen. Ze voelen vaak dat er iets op dieper niveau niet klopt en raken soms nog meer in de depressie verstrikt omdat ze beseffen dat hun depressie een andere benadering behoeft dan de reguliere aanpak. Maar hoe dan? Het gevoel niet te weten hoe dit aan te pakken maakt ze nog meer depressief. Gelukkig vinden sommigen mijn website en melden zich bij mij aan, waarna we op het juiste niveau en vanuit de juiste insteken met deze depressie aan het werk gaan.

Het schonen van het oertrauma, een noodzakelijke stap de nieuwe tijd in

Nu we de nieuwe tijd zijn ingegaan is het niet alleen de bedoeling weer verbinding te maken met je hogere bewustzijn. Het is ook de bedoeling dat je de goddelijk kwaliteiten die daarbij horen bewust opent, ontwikkelt en gebruikt. Leven vanuit nieuw bewustzijn!
Hierbij is het een noodzakelijke stap om het oertrauma te helen/schonen en daarmee je levensenergie weer vrij door je heen te laten stromen. Je kunt je goddelijke talenten en gaven tenslotte alleen volledig gebruiken als je levenslicht vrij door je heen stroomt. Vandaar dat je als nieuwe tijd mens soms via een (terugkerende) depressie wordt uitgedaagd je verbinding met de Bron volledig vrij te maken en het oertrauma op te ruimen.

In liefde en licht,
Marisa Evelo
Holistisch psycholoog / nieuwetijdspsycholoog

Marisa schrijft haar artikelen in verbondenheid met haar hogere multidimensionale bewustzijn. Lees haar artikelen met open hart. In je hart zit immers het diepere weten. Resoneert het aangereikte niet in je hart, laat het dan in alle respect en liefde rustig los.

Informatie over holistische psychologische zorgInformatie over begeleiding bij hoogsensitiviteit

Voor de gehele website geldt een copyright, dus ook voor de artikelen in deze  Blog. Lees meer: Copyright © 2021