Winterdepressie vanuit zielenperspectief (2): inkeer, zelfreflectie en integratie

Winterdepressie vanuit zielenperspectief (2): inkeer, zelfreflectie en integratie
2 januari 2014 Marisa Evelo

In het eerste deel van dit artikel heb ik uitgelegd hoe de winterdepressie verbonden is met de cyclus van de seizoenen van de natuur. Evenals in andere levensvormen van de natuur verandert de doorvoer van onze levensenergie met de seizoenen, hetgeen een eerste aanzet kan vormen voor het ontstaan en ook weer verdwijnen van een winterdepressie.
In dit tweede deel van het artikel de dieper liggende oorzaak van een winterdepressie en hoe ermee om te gaan.

Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Lees dan eerst ‘De winterdepressie vanuit zielenperspectief (1): de cyclus van de seizoenen.’
Lees het eerste artikel

Het geschenk van de winter

Waarom zijn wij mensen gevoelig voor de natuurlijke cyclus van de seizoenen? Wat is het geschenk hiervan? Geschenk? Ja, in alles zit een geschenk. Niets gebeurt voor niets. Je vindt het geschenk als je met de stroom meebeweegt……

De winter geeft een vermindering van levensenergie en maakt dat je gedwongen wordt tot rust over te gaan. Een natuurlijk proces van inkeer mag plaatsvinden. Je her-balanceert in de nieuwe bewustzijnsopeningen die je hebt gecreëerd. Via zelfreflectie onderzoek je wat je van de afgelopen cyclus hebt geleerd. Je integreert dit vervolgens in al je energielichamen. Je houdt zowel de prettige als minder prettige momenten tegen het licht, maakt verbinding met je hogere zelf en stemt af wat je volgende stap is in je proces van ontwikkeling en groei. Heb je veel geleerd en ben je aan een periode van groei toe? Of heb je een cyclus nodig waarin je jezelf verder ontwikkelt door het een en ander te schonen of uit te balanceren?

Om deze fase van zelfinkeer, integratie en reflectie als geschenk te beleven, is het vanzelfsprekend nodig dat je in verbinding staat met jezelf. Meer dan in andere perioden is er in de winter nauwelijks iets wat je daarbij afleidt. Je blik is naar binnen gericht en je loopt 100% tegen jezelf aan. Voor mensen die echter niet graag verbinding met zichzelf maken is dit een onaangename periode. Mensen die moeite hebben met zichzelf en hun leven, hebben moeite deze confrontatie aan te gaan. Angsten worden meer zichtbaar en voelbaar. Nieuwe angsten, of hele oude angsten waarvan je je nauwelijks bewust bent dat je ze hebt. Je hebt er liever geen contact mee, je hebt liever geen contact met jezelf. Hierdoor knijp je (vaak onbewust) je levensenergie nog verder af, en de winterdepressie is compleet.

De natuurlijke cyclische vermindering aan doorvoer van levensenergie in het najaar en de winter, zal dus een eerste reden zijn bij het ontstaan van de winterdepressie. De manier waarop je vervolgens met jezelf en je mogelijke angsten omgaat (het wel/niet nog verder afknijpen van de doorvoer aan levensenergie) een tweede.

(De depressie heeft altijd te maken met een verminderde doorvoer in je levensenergie. Angsten spelen hierbij een belangrijke rol. Zie het artikel ‘De depressie vanuit zielenperspectief, een eerste uiteenzetting’.)

Hoe kan ik een winterdepressie verminderen?

“Face your demons”
Beweeg met het ritme van de seizoenen mee. Neem in de winter de tijd voor inkeer, zelfreflectie en integratie. Kom je daarbij je angsten tegen? Dan onderzoek ze. Face your demons. Als je daarbij hulp nodig hebt, zoek dan professionele begeleiding.
Als je last hebt van een terugkerend patroon van winterdepressie vertel je jezelf van binnenuit, dat het tijd is met je angsten aan de slag te gaan. Dit is waar het dan in essentie omgaat.

Krik je energie een beetje omhoog
Zoals al eerder aangegeven zijn veranderingen in warmte en hoeveelheid licht belangrijke triggers voor de natuurlijke cyclus van de seizoenen. Zij gaan hand in hand met de veranderingen in de doorvoer van levensenergie. Daarmee heb je 2 belangrijke sleutels te pakken om je klachten van een winterdepressie te verminderen en jezelf beter door het najaar en de winter heen te helpen. Besef echter dat je het echte euvel niet op deze manier opruimt.

Wetenschappelijk gezien weten we inmiddels dat lichttherapie bij verschillende psychische stoornissen een positief effect kan hebben. Zeker bij de winterdepressie. We weten trouwens ook dat in landen waar op natuurlijke wijze in de winter geen daglicht is, zoals in Zweden, er meer mensen een winterdepressie hebben. Bij lichttherapie wordt gewerkt met daglicht-lampen. Kunstlicht geeft namelijk niet het gewenste resultaat. Je kunt tegenwoordig ook zelf een lichttherapie daglicht-lamp aanschaffen.

Mocht je gevoelig zijn voor depressie dan kan het zeker bevorderlijk zijn te zorgen dat je het aangenaam warm hebt. Daarmee hoef je niet meteen de kachel 3 graden hoger te zetten, maar kun je natuurlijk ook gewoon een extra trui en dik paar sokken aandoen, of zo’n lekkere warme fleecedeken over jezelf heen leggen.

Mocht jij iemand zijn met een winterdepressie dan kun je ook baat hebben bij goede beweging. Alles wat maakt dat je levensenergie beter stroomt is immers bevorderlijk. Energetisch werk, zoals in meditaties die hierop gericht zijn, kunnen je hierbij helpen.

De lange termijn….

Wil je niet elk jaar opnieuw de speelbal zijn van de effecten van de seizoenen, dan is het verstandig dat je op een diepere manier werkt aan een verbetering van doorvoer van levensenergie. Werk aan het verminderen en helen van je angsten. Want hoe minder angsten, des te ruimer de levensenergie door je heen kan stromen, des te minder de seizoenen effect op je hoeven te hebben, des te gelukkiger je bent.

Ga aan de slag met je angsten, hoe ze zich ook vermomd mogen hebben. Transformeer ze naar het licht en de liefde die je in werkelijkheid bent. Dit kun je doen via werken met je geest/spirit, je mentale deel, je emotionele deel, je etherische en fysieke lichaam. Al naar gelang wat er bij jou past.

In liefde en licht,
Marisa Evelo
Holistisch psycholoog / nieuwetijdspsycholoog

Marisa schrijft haar artikelen in verbondenheid met haar hogere multidimensionale bewustzijn. Lees haar artikelen met open hart. In je hart zit immers het diepere weten. Resoneert het aangereikte niet in je hart, laat het dan in alle respect en liefde rustig los.

Informatie over holistische psychologische zorgInformatie over begeleiding bij hoogsensitiviteit

Voor de gehele website geldt een copyright, dus ook voor de artikelen in deze  Blog. Lees meer: Copyright © 2024